CT - Creative Technology

Å fange et av de beste filharmoniske orkestrene i verden på video

Hvordan utstyr og programvare levert av Danmon brukes til å filme, og strømme, konserter med Bergen Filharmoniske Orkester.

Vi var nylig på besøk hos Bergen Filharmoniske Orkester som spiller fast i Grieghallen i Bergen. Grieghallen er et konserthus og kulturhus med 1500 sitteplasser i hjertet av Bergen. Den er kjent for sin flotte arkitektur og arrangerer noen av byens mest spektakulære begivenheter, inkludert Eurovision Song Contest i 1986.

Foto: Eilif Stene

Edward Gardner er sjefdirigent og Sir Mark Elder er hovedgjestedirigent for Bergen Filharmoniske Orkester. De nyter høy internasjonal anseelse gjennom konserter, innspillinger, turnéer og internasjonale oppdrag, og ble nominert til Årets orkester 2020 av Gramophone, og vant to Gramophone Classical Music Awards i 2021. Konsertene deres er enormt populære og ofte utsolgt, men heldigvis blir alle arrangementer og konserter filmet og strømmet live for de som ikke kan delta. Noen av konsertene som strømmes er til og med tilgjengelig gratis. (link til eldre HD-opptak) Vi har besøkt Mikkel Berger og teamet fra Creative Technology, som har det tekniske ansvaret for produksjonene, for å finne ut hvordan hardware og programvare levert av Danmon hjelper til med å fange hvert øyeblikk av disse klassiske mesterverkene.


Kameraoppsettet består av syv kameraer der fem fjernstyres av én operatør, og to konvensjonelle kringkastingskameraer med operatører. Fem av kameraene er montert på «AFC» robothoder fra vår leverandør MRMC (Mark Roberts Motion Control).

En god del av øvrig teknikk består også av produkter og utstyr levert av Danmon. Selve kjernen i produksjonsutstyret er en ULTRIX ruter utstyrt med en on-board ULTRA billedmikser fra vår gode samarbeidspartner Ross Video. I tillegg kommer også mye av det øvrige modulære infrastruktur-produktene fra Ross, en hel rekke forskjellige OpenGear-kort plassert i rammer. Dette gir en meget fleksibel løsning full av muligheter, siden kort kan byttes eller suppleres etter behov. Alt dette utstyret er bygget inn i to transportable rack, som gir stor fleksibilitet til utplassering og bruk. Paneler og operatørdelene til dette befinner seg i den utrolig smarte innredede OB-hengeren til CT. Mellom henger og rack er det gode fiberforbindelser for å sikre best mulig forbindelse under produksjonene.


Teamet i Grieghallen forteller at de setter pris på den solide kvaliteten til AFC-robothodene, det lave støynivået og friheten til å bruke hvilket som helst kamera de ønsker på hodene. I dette tilfellet det Sony HDC-3200-kameraer med Canon Canon CJ25ex7.6B-objektiv som er plassert på hvert av de fem robothodene. Creative Technology har funnet som det ideelle valget for denne typen produksjon. Tre av kameraene er plassert nær den første raden av publikum på begge sider og i midten. En kamerarobot sitter i midten i den bakre delen av salen og den femte er plassert midt i orkesteret og peker på dirigenten. Hele produksjonen foregår i full 4K.


Før konserten går scripten, som er en profesjonell klassisk musiker, gjennom partituret til hele konserten og lager et manus med riktig rekkefølge av kameravinkler. Med dette sørges det for alltid å fange den aktuelle orkesterdelen til rett tid. I dette oppsettet benytter CT kun en eneste operatør av alle 6 robot-kameraene. Operatøren forbereder en rekke forhåndsinnstillinger av kameraposisjoner for å sikre at han kan dekke alt som kreves av manuset. Mens orkesteret spilte Mahlers andre symfoni, byttet filmteamet kamera hele 485 ganger på 50 minutter! Dette betyr at operatøren i gjennomsnitt bare har rundt 6 sekunder på seg til å velge riktig kamera, laste inn forhåndsinnstillingen og i noen tilfeller må han bruke en joystick på kontrollpanelet for å utføre en manuell bevegelse eller justere posisjonen. Med så kort tid tilgjengelig er det ikke rom for å gjøre noen feil. Denne typen produksjon krever et svært profesjonelt og fokusert team, grundig forberedelse og teknologi som er 100 % pålitelig.

Dette blir gjort mulig, grunnet generøs støtte fra Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen.

Profesjonell rådgivning og problemløsning

Når du søker råd hos oss, garanterer vi at vi leverer profesjonell rådgivning med fokus på dine behov. Vi lytter til dine behov og skreddersyr sammen med deg løsningen med kringkastingsutstyr som passer deg og din produksjon best. La oss bruke vår mangeårige erfaring og kompetanse til å rådgi deg slik at din produksjon fungerer optimalt - kontakt oss på info@danmon.no eller på 23 400 400 for å høre mer.

Slide 1

Vi kan hjelpe din bedrift

Hos Danmon er vi klare til å hjelpe din bedrift med den riktige løsningen. Ikke nøl med å ta kontakt, vårt dedikerte team av teknikere har nødvendig kunnskap og erfaring for å levere pålitelige og innovative løsninger som oppfyller de høyeste standarder for kvalitet og sikkerhet

    Scroll to top